Insula SantoriniPopulație de 15.500 loc.(2011) și cu o suprafață de 79,19 km².

Santorini este un complex de insule din Grecia, rezultat in urma unei eruptii vulcanice puternice de acum 3.600 de ani, ce a determinat fragmentarea unei insule mai mari si formarea unei caldere. Numele oficial este Thira, dar i se spune Santorini in cinstea patronului insulei, Sf, Irini. Santorini este ca un amalgam de campuri aride, sarace in vegetatie, stanci aspre, roci vulcanice, plaje cu nisip negru si mare cat vezi cu ochii.

Insula Santorini este localizata in Marea Egee si este cea mai sudica dintre insulele Cyclade. Capitala insulei este Fira, oras port, alcatuit din strazi inguste, taverne traditionale, magazine asezate pe versantii stincosi, plaje minunate si apa limpede precum cristalul. In Santorini se ajunge cu avionul, sau cu feribotul din portul Pireu. Frumoasa si spectaculoasa insula este si cea mai scumpa, primind anual un numar de turisti de 2 sau 3 ori mai mare decat numarul locuitorilor insulei. 

Atracții turistice
Fira, cetățile grecești (Thira și Akrotiri), Oia (Mânăstirea Santorini), plajele. Localitățile de pe insula Santorini sunt: Fira, Oia, Emporia, Kamari, Ierovigli, Pyrgos,Perivolos și Therasia. Insula Santorini, aflată în sudul Marii Egee la 120 de mile marine de Creta, atrage turiștii mai ales datorită faimei potrivit căreia în această regiune s-a găsit legendara Atlantida. Aici se află un sat-castel, Pyrgos, celebru pentru că are mai multe biserici (75) decât case! De altfel, se spune că Santorini este locul în care "sunt mai multe biserici decât case, mai mult vin decât apă, mai mulți măgari decât bărbați".

Erupții vulcanice
Santorini a erupt de mai multe ori cu variate cantități degajate. Scriitorul antic Strabo este primul care a menționat erupțiile vulcanice și a descris apariția unei noi insule în jurul anului 197 î.Hr.. În continuare au avut loc opt erupții vulcanice în anii 46/47, 726, 1570-1573, 1707-1711, 1866-1870, 1925-1928, 1938-1941, 1950 fiind cea mai recentă erupție.

Mare de azur, sate cocoțate pe stânci abrupte... o imagine de pare desprinsă dintr-o carte poștală. Dacă ajungi în Santorini, vei înțelege perfect de ce turiștii adoră insulele grecești. Nuanțele în care se îmbină marea și cerul, clima prietenoasă și atmosfera relaxantă sunt câteva dintre atu-urile acestei insule. 

Poți descoperi farmecul și frumusețea insulei în minicroaziere de-a lungul coastei, cu vizitarea vulcanului insulei, Nea Kameni. Pe uscat, îți recomand un tur al cramelor din Santorini și al satelor tradiționale grecești. Vinul santorinez este renumit în întreaga lume. Poate pare greu de crezut că de pe o insulă stâncoasă poți obține vinuri în cantitate atât de mare și de o calitate atât de bună. Secretul aromei vinului din Santorini constă în solul vulcanic. Dacă vrei să deguști minunatele vinuri, mergi într-un circuit organizat special, în care vizitezi trei crame și savurezi 12 tipuri de vin.

Vacanță în Santorini cuprinde neapărat o incursiune la Oia, pentru apusul de soare celebru, și la Fira, cel mai mare oraș al insulei, cocoțat pe vârful unei stânci a calderei. Aglomerat și zgomotos, este “inima” insulei, locul de unde pleacă autobuzele în toate colțurile insulei.

Trebuie neapărat să-ți faci timp și să ajungi la Megalochori, un sat pitoresc, cu case tradiționale și conace vechi, unde, pe vremuri, locuiau negustorii bogați și proprietarii de podgorii. Casele au curți interioare și sunt înconjurate de ziduri înalte, cu porți mari, din lemn masiv, care aveau rolul de a-i proteja pe proprietari de atacurile piraților. Este de apreciat efortul localnicilor, care au păstrat caracteristicile și frumusețea acestei așezări. 

Chiar dacă multe dintre casele vechi s-au deteriorat, ele au fost restaurate cu grijă și le-a fost redată strălucirea de odinioară. În centrul satului găsești o piațetă frumoasă, cu taverne și copaci, la umbră cărora poți savura o cafea. Piațetă este inima satului, locul în care se strâng sătenii pentru discuții de seară. De aici pornesc străduțe pietruite și ulițe, care te invită la o plimbare. 

Vothonas este cel mai ciudat sat de pe insulă, cu o arhitectură unică. O rețea întortocheată de poteci te conduce din sat până la casele construite în stânci. Nu rata biserica Sf. Ana, construită în 1827, cea mai veche din sat.