Excursii optionale Creta

Excursii optionale Creta

 

Croaziera in Insula de Aur (Chrissi) sau “Caraibele Cretei”

 


In cautarea paradisului pierdut? Raspunsul este insula Chrissi. Vom merge cu autocarul pana in orasul Ierapetra, strabatand cea mai ingusta parte a insulei Creta, de unde vom lua vaporasul cu care vom strabate Marea Libiei, cu ape clare de cristal, spre insula Chrissi. Ne vom afla pe ultima bucatica de pamant european, inainte de coasta africana. In traducere, Chrissi inseamna “Aur”. Clima subtropicala, cea mai batrana padure de cedri din Europa, crini de nisip, ape turcoaz, plaje intinse de nisip auriu pline de scoici multicolore. Puteti alege locul preferat pentru a face baie, sau relaxati-va la umbra copacilor. Orice ati face pe insula Chrissi, un lucru este sigur: pentru o zi veti trai viata lui Robinson Crusoe.

 Pret: 75 euro adulti - 40 euro copii.

 

Plaja Vai (plaja cu palmieri) 


VAI sau plaja cu palmieri, este o destinație în care ne putem bucura de mare și soare într-un peisaj inedit. Aici se afla cea mai mare pădure de palmieri crescuți naturali din Europa. Plaja are umbrele de stuf, apa este foarte curată (are BLUE FLAG), nisipul este fin , veti avea  senzația de paradis. Plaja are un aer boem si relaxat,  ideal pentru recreere. Durata aproximativa de drum este de doua ore.

 Pret: 55 euro adulti - 28 euro copii

 

ELOUNDA - SPINALONGA - PLAKA - AGIOS NIKOLAOS 

 

Excursie în partea de est a insulei, în regiunea Lassiti. O primă oprire va fi în defileul Selinari,  la mânăstirea ortodoxă Sfântul Gheorghe. Apoi, se va merge în portul Elounda de unde se va lua vaporul spre insula Spinalonga (astăzi sit arheologic, loc în care s-a filmat celebrul film ,,Insula ". Se vizitează fortăreața (aprox. 1 h 30 min), după care ne vom întoarce în portul Plaka unde o să avem 2 h 30 min la dispozitie pentru a mânca la o tavernă locală și pentru a face plajă . Meniul este inclus în pret și conține : salată grecească, sărmăluțe cretane, tzatziki, frigărui porc, cartofi prăjiți, fructe sau dulciuri si rachi la final. Deasemenea, la fiecare două persoane va fi oferită o sticlă de apă. Alte băuturi sau mâncaruri sunt contra cost.  Se încheie excursia cu vizitarea orașului-port Aghios Nicolaos, unde veți avea timp liber aproximativ 1,5 h să explorati magazinele si să vă relaxați la cafenelele din jurul portului și a lacului Almiri.

Pretul nu include intrarea in situl arheologic de 8 euro.

Durata: 8 ore

 Pret: 75 euro adulti - 40 euro copii.

 

CHANIA – ELAFONISI (plaja cu nisip roz)

Excursie de o zi plina, cu plecare la 7:30 catre  Chania, orasul medieval, locuit inca din neolitic, „capitala culturala” a insulei Creta, precum si un important centru comercial si administrativ. Cu străduţe pitoreşti, femecatoare, o Venetie fara rauri cum i se mai spune.La aprox 75 km de Chania se afla Elafonisi plajă care este, de fapt, o insula,  legată de țărm printr-o lagună de adâncime mică  cu apa  turcoaz. Aici nisipul capata nuante diferite de roz.

 Pret: 65 euro adulti - 35 euro copii.

 

Croaziera o zi de plaja la Gramvoussa si Balos

Plaja si laguna Balos reprezinta unul dintre cele mai frumoase locuri din insula Creta. Plaja se afla in punctul cel mai nord-vestic al Cretei, la Capul Gramvoussa. Balos se afla langa orasul Kastelli. Capul Gramvoussa este ideal pentru cei care isi doresc sa le fluture vantul prin plete si sa respire aer curat. Aici vom intalni o superb  plaja si laguna cu ape cristaline. Plaja se afla in punctul cel mai nord-vestic al Cretei, la Capul Gramvoussa.

Vom coborî din vapor pe insula Gramvousa. Are reputația de „insula piraților”. În vechime, locuitorii săi obișnuiau să jefuiască bărcile care treceau.Este renumit pentru fortăreața sa venețiană care ținea odinioară pe turci departe. Și, de asemenea, pentru vechea epavă a navei. Acum a devenit un reper distinctiv.Puteți urca pe stânca abruptă până la ruinele castelului. Bucurați-vă de priveliști uimitoare ale apelor albastre și verzi ale lagunei. În Gramvousa vei avea time a înota. Si deasemenea time pentru a explora zona și a încerca să găsești comoara ascunsă a piraților.

Balos se afla langa orasul Kastelli. Capul Gramvoussa este ideal pentru cei care isi doresc sa le fluture vantul prin plete si sa respire aer curat. Este o zona nepopulata, cu plaje cu nisipuri fine, albe si roz, stanci si ape de un albastru intens, care te fac sa simti ca traiesti. Peisaje de vis, locuri pe care trebuie să le vezi o dată în viață, istorie în fața ochilor și o apă ale cărei culori nu crezi că există până nu le vezi! Gramvousa și Laguna Balos trebuie vizitate și prețuite iar grecii știu să facă acest lucru! Natură neatinsă, nu este nimic construit aiurea, nimic care să strice puritatea locurilor! 

Balos este o zona nepopulata, cu plaje cu nisipuri fine, albe si roz, stanci si ape de un albastru intens, care te fac sa simti ca traiesti. Laguna Balos este parca desprinsa dintr-o poveste, unul din cele mai bune locuri din Mediterana pentru inot. Balos este cu siguranță cea mai mare fotografiata parte din Creta. Balos este renumit pentru apele sale turcoaz, frumusețea naturală sălbatică și peisajul exotic frumos. Marea este foarte caldă, ideală pentru copii mici. În multe locuri nisipul are o culoare rozalie minunată, din cauza a milioane de scoici zdrobite.

Plecare: ora 07:00

Plecare din portul Kastelli

10:00

Durata calatoriei cu vaporul pana pe insula Gramvousa

1 h

Timp liber pe insula Gramvousa

2 h

Durata calatoriei din Gramvousa spre Balos

15 min

Timp liber la Balos

3 h

Calatoria cu vaporul Balos- Kastelli port

45 min

Intoarcere la hotel

20:00- 20:30

 Pret: 88 euro adulti - 45 euro copii.

 

PLATOUL LASITHI - MANASTIREA KERA  - DIKTEON ANTRON (pestera lui Zeus). 

Platoul Lasithi este  la o altitudine de peste 800 de metri. Este înconjurat de Munții Dikti și de 18 sate autentice, care păstrează încă atmosfera unei alte epoci. Aici puteți admira morile de vânt rămase celebre. Peisajul este magnific, cu tradute inguste si intortocheate si case traditionale.

Prima oprire in cadrul acestui tur montan magnific va fi la manastirea Kera,  decorata cu fresce din secolul 14 si 17. Original numita Kardiotissa, aceasta manastire a fost dedicata Fecioarei din Kera. Veti avea la dispozitie aproximativ 45 de minute pentru a face turul manastirii si a admira minunatele icoane bizantine pastrate in interiorul bisericii.

Continuam drumul catre platoul Lassithi, una din cele mai fertile zone din Creta (aici se cultiva cu succes cereale, cartofi, fructe). Este numită în mod obişnuit "Valea morilor", câteva mii de mori erau folosite pentru irigarea culturilor. Azi ele nu mai funcţionează, dar simpla lor prezenţă dă un şarm aparte văii.

Câmpia Lassithi este înconjurată de munţii Dikti (cel mai înalt vârf are 2.148 m) şi muntele Selena. Platoul Lassithi oferă o panoramă splendidă si adaposteste aproximativ 20 de sate grecesti, unul mai pitoresc decat celalalt.

Urmatorul popas va fi la Psihro, unde este localizat Dicteon Antron, pestera unde Zeus, parintele tuturor zeilor greci, a fost nascut. Aici veti putea face un tur alaturi de ghidul dumneavoastra in adancul muntelui, descoperind legende mitologice referitoare la stalagmitele si stalactitele din inima muntelui.

Următoarea oprire va fi in faimosul sat Psychro, binecunoscut pentru ceramica lucrată manual, de la atelierul de  aici veti ramane cu  cele mai bune impresii.

Krasi, sat pitoresc traditional cretan, are o frumusețea sa naturală, cu arhitectura tradițională și priveliști  uluitoare. In Krasi, satul care a fost pus pe harta turistica de un platan gigantic crescut in piata centrala (24 metri perimetrul trunchiului si 2400 de ani de viata ). Chiar langa platanul care acopera cu frunzisul sau intreaga piata sunt doua izvoare cu apa recunoscuta pentru puritatea sa si o terasa numai buna pentru a lua pulsul scazut al dupa-amiezei. Aici puteți face poze, vă puteți odihni puțin și vă puteți bucura de prânzul cu gastronomia authentica cretana într-una din tavernele locale.

 Pret: 45 euro adulti - 25 euro copii.

 

Croaziera in insula Dia

 

Legenda spune că insula a fost creată de Zeus (Dia este numele lui Zeus în greacă). Un monstru marin colosal sa apropiat de el amenințător lângă Creta, dar Zeus l-a transformat în piatră cu un fulger puternic, creând astfel insula.

Sondajul arheologic de suprafață de pe Dia a început în 2010 și a dat descoperiri abundente, cum ar fi unelte din piatră sculptată din silex local, care fac din Dia o adevărată insulă preistorică care seamănă cu un laborator de sculptură, precum și concentrații bogate de ostraca din ceramică, în principal câmpie. dar și unele decorate, fragmente de sticlă și, mai rar, obiecte metalice; bucăți de cărămizi și țigle, două monede din secolul al XVII-lea, niște țevi din perioada stăpânirii otomane și câteva bucăți de scoici din cel de-al doilea război mondial. Aceste descoperiri acoperă o gamă cronologică largă, de la perioada neolitică până la epoca modernă, cu accent pe epoca timpurie a bronzului, apoi pe perioadele elenistică, romană, bizantină, venețiană și otomană.

 

Părăsim portul Heraklion la ora 09.00 și călătorim aproximativ 45 de minute în apele cristaline ale Mării Cretei.

Dia este o mica insula nelocuita atat de aproape de centrele urbane si totusi frumusetea ei salbatica si autentica ofera vizitatorului o experienta unica. De departe, arată ca un crocodil (sau șopârlă) uriaș și pe măsură ce ne apropiem, apele care îl înconjoară devin albastre adânci.

Ancorăm nava în golful uluitor Agios Georgios, foarte aproape de coastă, unde vă puteți bucura de înot în apele cristaline. 

 

Dia nu are deloc infrastructură, doar o biserică, care comemorează Înălțarea Domnului.

Există multe legende și povești care înconjoară această insulă. Zeii antici, oamenii, mitologia și evenimentele istorice i-au modelat aura minunată. Jacques-Yves Cousteau, celebrul oceanograf și explorator, a efectuat cercetări în apele sale și a descoperit epave antice și un port minoic, poate cel mai important port din Knossos.

Puteți face turul insulei, care are o altitudine maximă de 266 de metri și este în general accesibilă pe jos, plină de formațiuni stâncoase și gariga. Tufișurile, stâncile abrupte și albastrul nesfârșit alcătuiesc un peisaj sălbatic, magic!

Nava va pleca, aproximativ la ora 11.30, spre o plajă din apropiere, dar și minunată a insulei, în golful Panagitsa, unde vă veți înota în apele cristaline și vă veți relaxa.

 

De la 12.00 la 13.30 în restaurantul cu autoservire de la bord, vă oferim gratuit mâncare și băuturi (la alegere preparate reci, salate, fructe, cafea, băuturi răcoritoare, bere).

Bucurați-vă de mâncare și băuturi la bord, răsfățați-vă cu muzică, dansați, distrați-vă, trăiți o experiență frumoasă și diferită.

La ora 13.45 nava va pleca spre portul Heraklion, unde va ajunge la ora 14.30.

 Pret: 70 euro adulti - 35 euro copii.

 

 Excursie la Gortyna si Matala

Excursie de o zi plina, cu plecare la ora 09:30. O zi minunata, traversand insula Creta pe latime, un periplu prin traditionalele asezari cretane cu peisaje fantastice. Prima pauza este la Gortys, se vor vizita ruinele bisericii Sf. Titus, un odeon din perioada Imperiului Roman si primele table de legi din Europa sculptate de catre grecii antici in piatra si care stau la baza codului juridic de astazi. Apoi un strop de reculegere si credinta  la renumita manastire Kaliviani, unde se odihnesc moastele  Sf. Haralambie si ale celor 10 sfinti localnici.

Urmatoarea pauza va fi la cea mai renumita crama de vinuri biologice din Creta, in satul Ploti unde vom urmari procesul de fabricare si vom degusta vinuri rafinate cu arome fine. In cele din urma, vom vizita statiunea traditionala Matala, locul in care a inceput miscarea hippie, cu grotele ei celebre, golful colorat si Marea Libiei.

Strazi pictate manual, taverne cu specific pescaresc la malul marii, suveniruri de ceramica, broderii si produse naturale autohtone, timp liber pentru baie si plaja.

Pret: 50 euro adulti - 25 euro copii.

 

Excursie Fodele - Manastirea Arkadi - Rethymno

Excursie de o zi plina, cu plecare la 09:30 catre Fodele, după încă vreo 20 km, facem stânga spre Fodele, satul de baştină al celebrului El Greco. Pe numele său adevărat Domenikos Theotokopoulos, pictorul s-a născut în Fodele (unii susţin că în Candia, denumirea veneţiană de la acea vreme a Heraklionului).

Fodele este un loc liniştit, cu mulţi portocali şi cu căsuţe împodobite cu flori, care mă farmecă din prima clipă.

Excursia noastră prevede doar vreo jumătate de oră de popas aici cu vizitarea Muzeului El Greco, organizat în casă natală a pictorului.

Manastirea Arkadi este una dintre cele mai renumite si iubite manastiri ortodoxe din insula Creta,  ea fiind situata la numai 23 de kilometri in sud-estul localitatii Rethymnon. Manastirea Arkadi este inconjurata de podgorii si cranguri cu maslini.

Manastirea isi ocupa un important rol in istoria insulei Creta, de aici pornind avantul spre castigarea independentei insulei, aflata sub jugul otoman de mai bine de doua secole. In anul 1866, Manastirea Arkadi a fost folosita drept loc de refugit de catre rebelii cretani.

Biserica centrala a manastirii dateaza din secolul al XIV-lea, insa lucrari semnificative de zidire si consolidare au fost efectuate si in cadrul secolului al XVI-lea. Biserica este tributara stilului arhitectural baroc, stil apusean renascentist, mai rar intalnit in insula Creta. Daramata de turci, in anul 1866, biserica va fi rezidita la ceva vreme dupa aceea. Biserica are doua nave simetrice, fiind situata in centrul curtii. Intregul ansamblu monahal din Arkadi este inconjurat cu un puternic zid de aparare, lucru ce ii da un aer de fortareata.

In 1866, manastirea a devenit punctul central in care se intalneau revolutionarii cretani, abatele fiind conducatorul acestora. In timpul unei rascoale impotriva turcilor, 900 de localnici (in mare parte femei si copii care si-au gasit refugiul aici) au ales sa-si sfarseasca vietile cu printr-o explozie teribila mai degraba decat sa capituleze in fata otomanilor. In afara manastirii vei gasi expuse sub sticla craniile acestora, ca memento al curajului infiorator de care au dat dovada.

Rethymno pe numele său antic Ritimna, aşezarea a prosperat în vremea romanilor, apoi a decăzut, urmând a fi reanimată de vrednicii veneţieni, care i-au intuit imensul potenţial. Deci s-au apucat de treabă, aşa cum o mai făcuseră şi prin alte locuri pe care le cuceriseră: fortăreaţă, biserici, loggia etc, etc. Mai târziu, turcii şi-au lăsat şi ei bine-cunoscuta amprentă, mai ales înlocuind turle de biserici cu minarete de moschei. O nouă perlă cretană, menită a ne bucura nouă inimile!

 Autocarul opreşte într-o parcare aproape de micuţul port veneţian, mărginit şi el de taverne care te îndeamnă la o dulce leneveală. Dar noi mergem mai departe, trecem pe lângă Loggia Veneţiană, căscăm gura la balcoane, uşi, ferestre şi alte abţibilduri tradiţionale, care nu mai contenesc să ne încânte. O străduţă îngustă are ca decor de fundal un minaret îmbrăcat în schele şi pornim într-acolo.

Descoperim o veche moschee, pe care lumea o pozează din toate direcţiile. Eu pozez mai degrabă nişte ghivece cu flori care contrastează minunat cu alburiul zidurilor străvechi. Ajungem şi la una din relicvele veneţiene importante ale oraşului, Fântâna Rimondi; de pe la 1588, încadrate de coloane decorate cu capiteluri corintice, 3 capete de animale (lei?) scuipă apă proaspătă adusă din munţii din vecinătate întru îndestularea locuitorilor de la mare.

 Zidurile înconjurătoare sunt foarte bine conservate, ca şi bastioanele de apărare, care oferă vizitatorilor superbe imagini panoramice cu oraşul şi cu marea. În incinta fortăreţei se păstrează câteva clădiri, precum Reşedinţa Rectorului, Casa Consilierilor sau Arsenalul. Cea mai impresionantă este vechea Moschee a Sultanului Ibrahim Han, care poate fi vizitată şi pe interior, uimind privirile prin cupola acoperită cu mozaic alb-cafeniu. Alături, o bisericuţă cu campanilă veneţiană aminteşte de originile creştine ale întemeietorilor măreţei fortăreţe.

Timp liber pt shopping, plaja si masa de pranz.

 Pret: 60 euro adulti - 30 euro copii.

 

DEGUSTARE MEZE IN OLD HERSONISSOS/TAVERNA ZAHOSLa 5 minute cu mașina de  statiunea Hersonisos, urcând pe muntele cel mai apropiat, se află două sate tradiționale cretane pitorești. Într-unul dintre acestea ,,Vechiul Hersonissos’’ se află taverna Zahos, locul ideal unde ne putem răsfăța cu specialități cretane deosebite. Atmosfera este tipic grecească, mereu veselă și încântătoare. 

 Pret: 30 euro adulti - 15 euro copii.

 

SEARA CRETANA 

 

O seara de neuitat intr-un sat traditional, cu 3 ore de muzica folclorica “live” si dansuri din toata Grecia. Cina traditionala cu vin nelimitat inclus. Programul distractiv este organizat de o echipa de muzicieni, cantareti si dansatori de inalta tinuta artistica ce va vor ajuta, pana la miezul noptii, sa va descoperiti talentul la dansuri si mai ales la “SIRTAKI -ul” lui Zorba Grecul. Vino sa simti gustul inconfundabil al insulei Creta, sa vizitezi un sat traditional, sa vezi un spectacol cretan, sa asculti muzica salbatica si apriga a lirei, sau acordurile tanguitoare de bouzouki, sa dansezi, sa admiri costume si  scenete, sa-l intalnesti pe  “Zorba Grecul” ! Gusta din  bucatele acestui pamant si bea vinurile curate si dure ca insasi cretanii. Un spectacol  care te invita, te incita si te cucereste.

Durata: 5 ore 

 Pret: 50 euro adulti - 25 euro copii.

 

JEEP SAFARI

O calatorie senzationala si plina de aventuri, cu masini 4X4, pe sosea si in muntii cu un peisaj pitoresc din sudul Cretei, la marea Libiana.

Ești toată ziua, cu ghidul tău în peisajul rural al Cretei. Drumurile sunt aproape toate off road, șansă pentru a vedea adevăratul interior al Cretei! 

 Conducem prin munți spre podgoriile zonelor viticole, trecând pe lângă sate mici, printr-un albia unui râu, adăpostit de bambus, și multă natură. Traversând râul unde s-ar putea să avem ceva apă care curge în

luni aprilie, mai și din nou din jumătatea lunii septembrie. Unul dintre punctele de atracție este vizitarea unei peșteri.

Ne oprim într-un sat de munte foarte autentic, pe piața de lângă biserică, pentru o cafea. Ne continuăm călătoria de-a lungul mai multor

sate mici, pe poteci de pământ și prin natura verde și ierburi, trecând pe lângă plantații de măslini și câmpuri de struguri.

Ne oprim pentru prânzul tradițional într-un mic sat de munte cu o istorie spectaculoasă. După prânz vom conduce printr-un zonă muntoasa.

În coborâre vedem o priveliște magnifică asupra coastei de nord a Cretei. Încheiem această zi interesantă cu o baie în mare.

Durata: 8 ore

Orele se pot schimba în orice moment. Ești în vacanță, așa că relaxează-te și bucură-te de ziua ta!

8.30 - 8.40: precare din  Hersonissos

9.00 - 9.30: întâlniți-vă grupul și ghidul care vă oferă informații despre zi și regulile de conducere și vă indică jeep-ul tău.

10.15 - 10.45: vizita pestera

11.30 - 12.00: oprire cafea

13.00 - 14.00: prânz

15.00 - 15.45: oprire de cafea și înot în marea Cretei

16.00: sosirea înapoi

16.00 - 17.00: predare

Inclus in pret

  • Preluare/predare
  • Jeep-uri
  • Benzina
  • Lideri de tur
  • Peștera de intrare
  • Prânzul
  • Asigurare

 Pret: 85 euro

 

SANTORINI, o croaziera de neuitat

 Santorini este o incantatoare insula greceasca de origine vulcanica din Marea Egee, situata in nordul insulei Creta. Peisajul captivant ameteste mai mult decat vinurile dulci si fine produse acolo. Stradutele pustii din orasul Oia, casele si bisericutele albe si albastre asezate pe stanci, culorile incredibile ale pamantului  taie rasuflarea.

Vederea spre vulcanul situat langa capitala Fira, situata pe marginea unei prapastii, va ramane in amintirea dumneavoastra si dupa ce ati parasit locul. De pe vas, cand parasim insula indragostitilor, veti putea admira un apus de soare despre care se spune ca e cel mai frumos din lume.

Durata: 14 ore

Pret 185 euro adulti - 135 euro copii

     

TURUL ORASULUI HERAKLION - KNOSSOS - Muzeul de arheologie din Heraklion

 

Se vizitează situl arheologic Knossos (cel mai mare oras construit în anul 1900 î.H., vestigiu al civilizației minoice, considerate leagănul civilizației europene). Se vizitează și muzeul arheologic din Heraklion (capitala insulei). În muzeu sunt expuse vase, unelte, bijuterii realizate de către minoici cu o deosebită finețe.

Excursia se va incheia cu cateva ore de timp liber în centrul vechi al capitalei, într-o zona pietonală superbă, presărată cu magazine, produse tradiționale, clădiri și piețe vechi spectaculoase datând din perioada ocupației Venețiene.

Prețul nu include intrările în siturile arheologice.

Durata: 6 ore

 Pret : 50 euro adulti - 25 euro copii.

 

 AQUA PARK - water city

 

Water City este un loc de distractie pentru toate varstele, cu cascade, rauri lenese, piscine cu masaj, tuburi uriase si tobogane spectaculoase, fast-food-uri, restaurante, baruri, relaxare si amuzament. Parcul este considerat printre cele mai mari din Europa!

Water City este cel mai mare parc acvatic de pe insula si este situat intre capitala Heraklion şi Hersonissos. Si daca nu team convins inca, afla ca aici te asteapta peste 34 de tobogane acvatice stropite din plin cu adrenalina si senzatii tari.

Pret: 45 euro adulti - 25 euro copii.

 

Alegeti sa uitati de griji si lasati totul pe seama specialistilor dvs in calatorii de la Vacanta Directa. Rezervati-va acum o vacanta in Creta si lasati-va cucerit de delicatesele elene.